Tydzień Promocji Karmienia Piersią

Od 30 maja do 4 czerwca obchodzimy Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Karmienie piersią to jedyny sposób żywienia noworodków i niemowląt, który zapewnia im właściwy rozwój i optymalny stan zdrowia. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią nawet do drugiego roku i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.

Zalety karmienia piersią dla dziecka

  • każdy miesiąc karmienia piersią zmniejsza ryzyko otyłości u dziecka o 4%;
  • karmienie wyłącznie piersią przez okres przynajmniej 3 miesięcy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 1 o 1/3. Zmniejsza również ryzyko występowania cukrzycy typu 2 o ponad 1/3;
  • zmniejsza ryzyko infekcji u dziecka – głównie układu pokarmowego, oddechowego i ucha, układu moczowego i innych ogólnych zakażeń;
  • zmniejsza ryzyko martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie;
  • zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych i niezakaźnych takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie i niektórych rodzajów nowotworów;
  • zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej;
  • zmniejsza ryzyko hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego z nim stresu;
  • ssanie piersi sprzyja ćwiczeniu mięśni twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy u dziecka.

Zalety karmienia piersią dla matki

  • zmniejsza ryzyko zachorowania kobiety na raka sutka, jajników oraz osteoporozy w starszym wieku;
  • zmniejsza ryzyko depresji poporodowej.
  • zmniejsza ryzyko krwotoku poporodowego i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza.

Czytaj więcej o karmieniu piersią w zakładce Zdrowie Matki i Dziecka serwius MZ.gov.pl

Ministerstwo Zdrowia

Skip to content