Od 30 maja do 4 czerwca obchodzimy Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Karmienie piersią to jedyny sposób żywienia noworodków i niemowląt, który zapewnia im właściwy rozwój i optymalny stan zdrowia. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią nawet do drugiego roku i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.
Zalety karmienia piersią dla dziecka
- każdy miesiąc karmienia piersią zmniejsza ryzyko otyłości u dziecka o 4%;
- karmienie wyłącznie piersią przez okres przynajmniej 3 miesięcy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 1 o 1/3. Zmniejsza również ryzyko występowania cukrzycy typu 2 o ponad 1/3;
- zmniejsza ryzyko infekcji u dziecka – głównie układu pokarmowego, oddechowego i ucha, układu moczowego i innych ogólnych zakażeń;
- zmniejsza ryzyko martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie;
- zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych i niezakaźnych takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie i niektórych rodzajów nowotworów;
- zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej;
- zmniejsza ryzyko hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego z nim stresu;
- ssanie piersi sprzyja ćwiczeniu mięśni twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy u dziecka.
Zalety karmienia piersią dla matki
- zmniejsza ryzyko zachorowania kobiety na raka sutka, jajników oraz osteoporozy w starszym wieku;
- zmniejsza ryzyko depresji poporodowej.
- zmniejsza ryzyko krwotoku poporodowego i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza.
Czytaj więcej o karmieniu piersią w zakładce Zdrowie Matki i Dziecka serwius MZ.gov.pl